Коктейлът, този символ на ЛЯТО-то !

Коктейлът, този символ на ЛЯТО-то !

03/07/2019 Направи си сам,
5.00 3

 

Коктейлът, този символ на ЛЯТО-то !

Смесването на различни напитки е изкуство, оставило в историята шедьоври и прославило техните създатели!

 

 

След като зимата имахме коктейли с @bibons,

сега е време за летни с @lorakapustina

 

 

 

Смесването на различни питиета не означава винаги главоболие на сутринта, но и не всяка чаша, чието съдържание се състои от няколко напитки може да бъде наречено коктейл! Хората утоляват жаждата си с микс от различни течни съставки още от дълбока древност:

 

В древногръцката митология се разказва за красивия юнуша Ганимед, когото Зевс, преобразен като орел, отвлича на Олимп, за да разлива амброзия на боговете. Благодарение на което този легендарен персонаж може да бъде определен и като първия професионален барман, тъй като в задълженията му влиза и да приготвя нектар - другата храна на безсмъртните!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Истинската история на коктейла - такъв какъвто го познаваме днес - започва едва преди малко повече от 200 години.

 

 

Първият писмен документ, в който думата е употребена със собственото й значение, е статия в Ню Йоркския вестник The Balance от 1806г. Там коктейлът е определен като "стимулираща напитка, съставена от силни алкохоли, захар и готчиви настойки"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първоначално предназначението на коктейла е да ободрява, без значение от вкусовите си качества. Революцията идва с Джери Томас, който не само прави коктейлите вкусни, но и дъжи изключително много на красивия им външен вид.

 

 

 

Днес зад бара с Крео застава нашата любимка @lorakapustina

и нейните любими 5 летни коктейла с джин в чаши @kreo.bg

 

Да започваме!

 

 
 
 

 

1.Коктейл с грейпфрут, аквафаба и звезден анасон

Аквафабата е веган вариантът на избит белтък. Случайно е открита, което винаги ме е карало да се чудя, как така се откриват някакви такива забележителни неща случайно?! Най-достъпният вариант е консерва нахут. Нахутът го ползвате за хумус, а водата за аквафаба. Избива се по същия начин като белтъка, отново можете да му добавите малко захар, за да се подслади и бъркате с миксер на високи обороти няколко минути.

  • 50 мл джин
  • 15 мл сироп
  • 30 мл фреш от грейпфрут
  • 15 мл фреш от лимон
  • 20 мл аквафаба

Сиропът се прави при съотношение 2:1 в полза на захарта за сметка на водата. Звездният анасон се слага там, за да може от топлината да освободи ароматите си. Може да си направите и по-голямо количество сироп, който да затворите в бурканче в хладилника. Аквафабата се избива на мек сняг. Всички останали съставки се смесват, разбъркват добре и се наливат в чаша, а отгоре се завършва с аквафаба и звезден анасон за декорация. 

 

 

 

 

 

2.Коктейл с розмарин

  • 60 мл джин
  • 100 мл газирана вода
  • 20 мл фреш от лимон
  • 10 мл сироп
  • 1 ч.л мед
  • розмарин

Ароматизирането с билки е най-добре да става под влиянието на висока температура, за да е най-ефективно, затова тук отново препоръчвам при приготвянето на сиропа да се сложат 1-2 стръка розмарин.Всичко се смесва, разбърква се и се гарнира с резен лимон и розмарин.

 

 

 

 

 
3.Коктейл с краставица и лавандула

  • 60 мл джин
  • 50 мл фреш от краставица
  • 40 мл просеко
  • 20 мл сироп
  • 5 мл лимонов сок
  • лавандула

Лавандулата се слага при приготвянето на сиропа. Надявам се, че имате сокоизтисквачка, защото това е най-лесният начин за фреш от краставица. Всичко останало се смесва и се разбърква добре. 

 

 

 

4.Коктейл с ягода, босилек и лайм

Това е един доста класически коктейл, който е много лек и приятен.

  • 70 мл джин
  • 50 мл тоник
  • 20 мл сироп
  • 10 мл газирана вода
  • 10 мл фреш от лайм
  • пресен босилек
  • ягоди
  • лайм

Тук няма нужда от ароматизиране на сиропа. Всичко се смесва добре и се разбърква. Босилекът, ягодите и лаймът се притискат като се сложат, за да освободят свежите си аромати. 

 

 

5.Коктейл с боровинки, мента и лимон

  • 50 мл джин
  • 20 мл тоник
  • 20 мл газирана вода
  • 20 мл фреш от лимон
  • 20 мл сироп
  • мента
  • боровинки

Ментата може да се сложи, както в сиропа при приготвянето му, така и директно в коктейла. Отново смесвате, разбърквате и наливате. Гарнира се с боровинки и лимон. 

Ето и  линк към оригиналната статия на Lora Kapustina

Добави коментар

7 лесни трика как да постигнеш морско усещане у дома
7 лесни трика как да постигнеш морско усещане у дома
07/06/2019 0
Разходка с Лора Капустина в новия Креовски Шоурум
Разходка с Лора Капустина в новия Креовски Шоурум
06/06/2019 0
Твоето КРЕО в Пловдив за дома, който обичаш!
Твоето КРЕО в Пловдив за дома, който обичаш!
08/05/2019 0
Креовско чаено парти
Креовско чаено парти "Алиса в страната на чудеста"
23/04/2019 0
Креовски прочит на shabby chic декор!
Креовски прочит на shabby chic декор!
15/03/2019 0
Винени истории с Поли Николова!
Винени истории с Поли Николова!
16/02/2019 0
Любимите креовски чаши за коктейли на Биляна Славейкова
Любимите креовски чаши за коктейли на Биляна Славейкова
15/02/2019 0
Празнично работно време на магазини КРЕО 2018
Празнично работно време на магазини КРЕО 2018
03/12/2018 0
Интериорни тенденции 2018/2019 в Шоурум КРЕО
Интериорни тенденции 2018/2019 в Шоурум КРЕО
23/10/2018 0
Празнично работно време на магазини КРЕО 2016
Празнично работно време на магазини КРЕО 2016
21/12/2016 0